Plnené kapustné listy
Moje obľúbené jedlo, ktoré je síce veľmi náročné na prípravu, ale všetci ho milujú. A preto ho veľmi rada pripravujem.
SUROVINY :
Kapustná hlava ( najlepšie kvasená ) ak nie tak v celku. Každý jedne list zavariť v slanej vode, aby zmäkol, hrubý stred vyrezať.
500 g mletého hovädzie mäso
250 g varenej ryže
5 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kyslá smotana
paradajkový pretlak
4 konzervy paradajok vo vlastnej šťave, najlepšie pokrájané na malá kúsky
soľ, čierne korenie, chilli, vegeta
Na drobnúčko nakrájanú cibuľku si opražím do zlatista. Do surového mletého mäsa pridám upečenú cibuľku, rozotretý cesnak, cegetu, chilli, čierne korenie, varenú ryžu a paradajkový pretlak. ( poriadne ochutím ). Túto zmes balím do kapustných listov. Čím menšie sú balíčky, tým sú chutnejšie. ( ja robím z 1/2 kapustného listu - 1 balíček ).
Na 2.cibuľkách opražených na oleji si ohrejeme paradajky z konzervy. Pridám poriadnu dávku chilli a soli.
Do veľkej zapekacej misy dám na spodok paradajkový základ. Pridám kapustné listy, ktoré ukladám tesne vedľa seba. Na každý kapustný list dám trochu kyslej smotany. Zalejem paradajkovým základom a pokračujem, pokiaľ neminiem všetky suroviny.
Pečiem v zapekacej mise minimálne 1.5 hodiny na 170 C.
Najlepšie sú nasledujúci deň. Ja som ich pripravovala na Silvestra, ale na Nový rok nám chutili ešte viac.
Nenechajte sa odradiť zdĺhavou prípravou. Je to mňamka......