BORŠČ

U nás doma veľmi obľúbená polievka. Hlavne v zime.
SUROVINY :
1 kg hovädzích kostí +1 kg hovädzieho mäska / ja dávam močing, aby nebolo mäsko veľmi suché /
1 kg kyslej kapusty
cvikla, zeler, mrkva, zemiaky ( z každého od 0,5 kg po 1 kg )
slaninka
5 x cibuľa,1 x hlavička cesnaku
soľ, vegeta, mleté čierne korenie, bobkový list, chilli paprička
paradajkový pretlak, kyslá smotana
POSTUP : Z mäska, hovädzích kostí, mrkvy, zeleru, cibuli dám variť silný vývar na minimálne 4 hodiny. ( pridám celé korenie, soľ, vegetu, bobkový list )
Cviklu dám variť zvlášť - uvarenú ošúpem a nakrájam na malé kocky.
Vývar precedím. Všetko okrem do mäkkúčka uvareného mäska vyhodím. Kyslú kapustu nakrájam a dám variť do vývaru.
Na slaninke si opražím mrkvu, cibuľu pokrájané na malé kocky a cviklu. Nakoniec pridám paradajkový pretlak. Celé pridám do vývaru kde pridám zároveň aj mässo nakrájané na kúsky.
Dochutím jednou chilli papričkou. Nechám všetko prevrieť minimálne 30 min.
Servírujem s 1 lyžicou kyslej smotany - v žiadnom prípade nepremiešavam pred podávaním.