Predjedlá

 

LJEPJENJE - alebo jedným slovom povedané  "neskutočnýchlebík"

 

 

Kvások : 

150 ml vlažného mlieka

150 ml vlažnej vody

1 x kvasnice čerstvé

1 čl soli

1 čl cukru

3 pl hladkej múky

Všetko dôkladne premiešam a nechám vykysnúť cca 45 min. ( v lete na slniečku, v zime si zapnem rúru a misku položím kúsok od nej - úspech istý )

 

Do kvásku pridám 450 g hladkej múky, 6 pl bieleho jogurtu - plnotučného ( raz som nemiesto jogurtu dala pochúťkovú smotanu a žiadna zmena nenastala ), 1 čl soli, 1 čl drtenej soli. Všetko dôkladne premiešam. Konzistencia cesta musí byť riedka. Ak sa Vám podarilo pridať veľa múky, tak pridajte ešte pár lyžíc jogurtu na zriedenie.

A teraz to najdôležitejšie : rúru si predohrejem na najvyšší stupeň ( 220-250C ). Na plech dám papier na pečenie, ktorý vložím do rúry na min 5-10 min, aby bol horúci. Naberačkou dám na plech cesto, ktoré jemne pomúčim a "uťapkám" na placku. Cesto už nenakysne, iba sa zdvihne do výšky. S cestom pracujem rýchlo, plech nemôže vychladnúť. Plech vložím do rúry a pečiem cca 7 min. Lepjenje musia byť zlaté, a napuchnuté. ( keď budete otvárať počas pečenia rúru, tak sa Vám v strede chlebíka neurobí bublina, ktorá po upečení slúži na plnenie - pleskavica, zelenina atď ). Nechám pod utierkou odpočinúť cca 10 minút - čo sa v našej rodine nikdy nepodarí. (-:


Vytvorte si web zdarma! Webnode