FOIE GRAS - nič lepšie na svete nie je .......

Tento recept je od Francúza, ktorého som stretla pred pár rokmi u nášho dobrého priateľa Arpáda. Bolo to na Silvestra a na túto akciu rada spomínam. Francúz vytiahol z malej krabičky tento skvost a my sme si neskutočne pomlsali. Máličko som si tento recept vylepšila a vzniklo z toho skvostné dielo, za ktoré sa nehanbím. V krásnom skle alebo keramickej nádobe vyčaruje úsmev na tvári u mojich priateľov.
SUROVINY :
1 kg FOIE GRAS - odblanená
armagnac, cognac, portské víno - čokoľvek doma máte
soľ
čierne korenie
cukor
Z armagnacu, soli, korenia a cukru si pripravím marinádu. ( cca 1,5 dcl - 1 1/2 čl soli, 2čl cukru, korenie primerane - ja to robím od oka ). V tejto marináde poriadne pootáčam foie gras. Celá musí nasať tieto ingrediencie. ALE : nesmie v tom plávať. Ja ju 5 x pooblievam , pootáčam a zvyšok vylejem. Prikryjem potravinou fólio a nechám 24 hodín v chladničke.
Nasledujúci deň si pripravím nádobu. Keramickú s vekom, albo zavaraninový pohár ako vidíte na obrázku. Ja používam väčšinou sklo so skleneným vekom.
Foie Gras porozdeľujem do nádob, alebo ju celú v kuse dám do keramickej nádoby. Prikryjem a položím na plech.
Predohrejem si rúru na 150 C.
( presný recept znie : pečte až pokiaľ nemá foie gras v strede viac ako 70 C ). Vždy som to robila týmto spôsobom, ale dnes to už robím podľa vizuálnej stránky. Keď sa začne foie gras jemne na povrchu roztápať tak je hotová....Trvá to asi 20-25 min. Ak máte teplomer tak to bude jednoduché.
Je veľmi dôležité, aby ste ju nerozpustili. Nemala by pustiť viac ako 5% tuku. Chceme predsa hmotu, ktorá sa bude dať krájať a natierať na chleba, nie masť.
Poriadne uzavriem a nechám v chladničke 7 DNÍ. Verte / neverte odpadnete z výsledku.
Prosím nemeňte časy, dni a pomery. Takto je to tak, ako to má byť.
Som šťastná, že som sa mohla s Vami podeliť o tento fantastický recept.